Lucia och Christkind – samma Gestalt?

Även om Lucia och Christkind har olika traditionella bakgrunder har deras framträdanden påverkat varandra. Senast sedan 1800talet fick både en ängelsliknande gestalt.

Finlands Lucia 2018 och/und Nürnbergs Christkind 2013/2014

Det nordiska luciafirandet

I de flesta nordiska länderna firas Sankta Lucia den 13:de december. Det svenska luciafirandet är en religions- och kulturblandning av förkristna och kristna ritualer. Enligt den julianska kalendern firades vintersolståndet den 13 december. I den här längsta natten av året tros att övernaturliga och onda krafter så som en kvinnogestalt med namnet lussi eller även lucifer själv har dragit fram genom natten med sitt följe. Därför skulle man vara uppe hela natten och hålla lussevaka.

Mededeltiden präglades av fortskridande kristnande och den 13 december relaterades mer och mer till ett kristligt julfirande. De flesta julförberedelserna skulle vara avslutade och detta skulle firas med mat och dryck under lussevakan. Man firade något slags lillejul.

Egentligen fanns det inte någon direkt anknytning till det italienska helgonet Lucia från Sicilien. Men hennes dödsdag firades den 13 december och hennes namn innebär det latinska lux (ljus) på liknande sätt som ovan nämnda varelserna. Luciatraditionen utvecklades mest under 1800talet och blev väldigt populär och fick den nuvarande formen efter att Stockholms Dagblad hade utlyst en luciatävling med ett offentligt luciatåg 1927.

Christkind – Luthers skapelse?

I de flesta katolska regionerna på kontinenten firade man ”lillejul” den 6 december. Då är det Nikolausdagen. Nikolaus var ett mycket populärt helgon och han förde ryktet med sig att vara välgörande. Det var han som fick dela ut julklappar. Protestantismen tolererade inte tillbedjan av helgon så att Sankt Nikolaus som välfärds- och julklappsbringare byttes ut mot Christkind under reformationstiden. Högst sannolikt var det Luther själv som drev frågan. Han ville relatera julfirandet tajtare till den heliga skriften och så skapade han en ”Heiliger Christ” som skulle dela ut presenter den 25 december. ”Heiliger Christ” skulle vara gestaltlöst, men utvecklade sig mer och mer till det ängelliknande Christkind, mest en flicka med ljust hår och strål- eller ljuskrans.

Framträdet spred sig norrut och så att bilderna på Christkind och Lucia liksom smälte ihop. För att besvara utgångsfrågan: Nej, Lucia och Christkind är inte samma gestalt, har dock en gemensam kulturell inspirad bakgrund och tillhör definitivt juletiden.

Och vad har jultomten med det att göra?

Vid sekelskiftet 1800-/1900-talet blev Christkind mer och mer katolskt. Bland protestanterna byttes Christkind ut mot den säkulariserade Weihnachtsmann. Nederländska utvandrare tog med sig ”Sinterklaas”-traditionen som så småningom blev Santa. Om Weihnachtsmann eller Santa och jultomten är samma är definitivt värt en egen forskning.

Källor:

https://arenan.yle.fi/1-4519351

https://www.christkindlesmarkt.de/das-christkind/ehemalige-christkinder

https://www.expressen.se/nyheter/lucia-2018-darfor-firar-vi-sankta-lucia-i-sverige/

https://www.katholisch.de/artikel/15915-die-geschichte-vom-christkind https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia https://svenskahogtider.com/2008/12/04/varfor-firar-vi-lucia-den-13-december/

http://runeberg.org/svetym/0512.html https://www.merkur.de/politik/komplizierte-geschichte-nikolaus-christkind-weihnachtsmann-320595.html https://www.welt.de/vermischtes/article159953937/Was-Sie-ueber-das-Christkind-wissen-sollten.html

https://www.katholisch.de/artikel/15915-die-geschichte-vom-christkind