Rupert Knekt

Rupert Knekt är mest känd i tyskspråkiga länder. Mestadels finns han vid S:t Nikolaus sida. Nikolaus som mild och belönande välgörare. Rupert Knekt som sin motpart, hotfull och bestraffande. Att skrämma barn är ett uppträdande som tillskrivs honom sedan den sena medeltiden, då barn skulle uppfostras till fromhet och lydnad. Med reformationen ersatte ”Heilige Christ” eller ”Christkind” Nikolaus. Rupert Knekt var Christkinds trogne gesäll. Men Rupert Knekt kan även framträda ensam, då belönande och straffande i en och samma gestalt.

Hans vanliga attribut är en brun eller svart kåpa, skägg, en korg eller en säck med äpplen, nötter eller bakelser. Och så har han en rotting med sig som bestraffningsredskap.

Rupert Knekts ursprung är omdiskuterat. Det fanns en präst med namn Ruprecht i Anhalt som vakade strängt över moral och ordning. En annan förklaring är att han liknar den nordtyska gestalten perch som uppträdde under rimfrostnätter.

Källor

www.saob.se/artikel/?seek=rubert&pz=6 https://de.wikipedia.org/wiki/Knecht_Ruprecht https://www.vice.com/sv/article/8xvn3k/europas-markligaste-jultraditioner https://www.katholisch.de/artikel/1135-der-unheimliche-nikolaus-begleiter