Varma Vintrar i Tyskland och Sverige

Varma vintrar i Tyskland och Sverige. Tillhör frost och snö gårdagen?

Så skönt kan Sverige vara på vintern. Är det ett minne blott?

Varma vintrar i Tyskland och Sverige.
Vinterväxter

När kan vi prata om vinter?

Det är månaderna december till februari som räknas som sedvanliga vintermånader. Och vintern har anlänt när det har varit 5 dygn med eller under 0 grader. Även mars och april kan betraktas som vinter eller snarare som vårvinter, den (i norra Sverige) så kallade femte årstiden. Kännetecknande är att snön smälter på dagarna och fryser på nätterna. Källa: SMHI: Vinter.

De senaste tre veckorna har varit övergenomsnittlig varma som kartan (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)) visar. I januari 2020 finns temperaturavvikelser med mer än 10 grader.

Första halvan av vintern 2019/2020 passerats

Väderleken i slutet av 2019 indikerade att den här vintern kommer att vara varmare än vanligt, men det utgås ifrån att det ändå kan finnas perioder med lägre temperaturer. De regionala skillnaderna varierar starkt. Nu då vintern kommer in i andra halvleken konstaterar SMHI att temperaturerna låg i genomsnitt 4-6 grader högre i Södra Sverige jämfört med perioden 1961-1990 och även 5-8 grader högre i Norra Sverige jämfört med samma tidsintervall. Detta påverkar havsisen framför allt i Bottenhavet. Sedan frontlinjen i kustområdet etablerats i slutet av 2019 har istäcket inte vuxit vidare. Källa: SMHI: Halvvägs genom den kalendariska vintern.

Varma vintrar i Tyskland och Sverige

I Tyskland finns samma tendens. Nu, då halva vintern har passerats observeras att medeltemperaturen ligger i hela landet 3 grader Celsius över genomsnittet. I norra och östra Tyskland även 5 grader över det vanliga. Källa: Deutscher Wetterdienst: Was ist los mit dem Winter?

En varm vinter – ett ovanligt fenomen?

Ändå är det inte ett helt ovanligt väderläge, varken i Sverige eller i Tyskland. 10 av de varmaste vintrarna i Tyskland uppträde sedan 1981.

Sedan mätningen börjades 1756 fanns det fem vintrar i t ex Stockholm som låg över genomsnittet. Och det fanns kuriositeter. Medan 1789 räknas till de kallaste vintrarna, var vintern 1790 ovanligt varm.

Men – vi kan bara hoppas att vintern visar sig framöver och att vi får uppleva frost och snö igen.

”What good is the warmth of summer,

without the cold of winter to give it sweetness.”

John Steinbeck